Betonplex
Blog

Kunstwerken maken met betonplex

Beton en cultuur lijken in eerste instantie niet goed samen te gaan. Toch is het materiaal uitermate geschikt om in de kunst te gebruiken. Kunstenaars kunnen met dit materiaal een nieuwe richting in slaan. Zo kun je met een creatieve geest beton verwerken in sculpturen of kunstobjecten. Ook kan beton gebruikt worden als fundering voor bijvoorbeeld een groot beeld. Zo zal het beeld niet kunnen omvallen. Betonplex is een uitermate geschikt materiaal dat als fundering kan gelden voor zo’n kunstwerk. Om jullie lezers uit te leggen hoe je dit materiaal kan verwerken in kunst heb ik deze blog geschreven. De blog zal eerst meer informatie geven over wat betonplex is, en zal er dan dieper op ingaan hoe je betonplex precies gebruikt voor je kunstwerk.

Wat is betonplex eigenlijk precies?

Betonplex is een plaatmateriaal waarop een laag epoxy is aangebracht. Epoxy is een soort kunststof die hout een harde en waterdichte afwerking geeft. Het hout heeft daardoor ook geen behandeling nodig, wat het goedkoper en efficiënter maakt. Maar wat heeft een houten plank met kunststof erop nou te maken met beton? De platen worden gebruikt om een bekisting te maken. In deze bekisting wordt dan het beton uiteindelijk gestort. De platen worden tot een frame gevormd, die met metalen stangen vastgezet worden. Omdat het epoxy op de plaat zo glad is, krijgt het beton een hele mooie en strakke afwerking. Door deze kwaliteiten kun je het materiaal ook voor allerlei andere doeleinden gebruiken, waar ik nu meer over ga vertellen.

Hoe gebruik je het materiaal?

Het materiaal heeft dus voordelen voor het eindresultaat van beton. Het betonnen resultaat kan voor veel doeleinden gebruikt worden. Zo wordt het betonplex niet alleen voor betonstorten gebruikt, maar ook voor bijvoorbeeld opbergruimten, aanhangwagens, dierenhokken, glijbanen en belekeding van vloeren en wanden in bedrijfsauto’s. Dit maakt het materiaal overduidelijk erg universeel. Maar we zijn hier natuurlijk om dit materiaal te gebruiken in de kunstwereld. Hoe gebruik je betonplex nou voor je kunstwerk? In de volgende alinea vertel ik hier meer over.

Het verwerken van betonplex in jouw kunstwerk

Als eerste begin je met nadenken waar je beton voor wilt gebruiken. Heeft je beeld bijvoorbeeld een fundering nodig? Dan kun je betonplex gebruiken om een mooi afgewerkte fundering te gieten. Maar voor de meer abstracte kunstenaars kan het materiaal ook gebruikt worden om een kunstobject te ontwerpen. Het materiaal is makkelijk op maat te zagen, maar heeft natuurlijk wel restricties. Zo kan het niet gebogen worden. Wees creatief en denk slim na over hoe je dit materiaal gebruikt, en je krijgt zeker weten een origineel kunstwerk als resultaat!

Geef een reactie