Badkamerspiegel
Blog

De oude Grieken wisten het al: schoon is fijn!

Heel lang geleden was het al duidelijk: mensen die goed voor zichzelf zorgden, werden minder vaak ziek. Dat is nog steeds het uitgangspunt van onze persoonlijke hygiëne. Al was die persoonlijke verzorging toen misschien niet voor iedereen weggelegd. De rijken konden zich meer veroorloven en stonken dus ook een stuk minder dan de armen. Maar uiteindelijk is onze kijk op persoonlijke hygiëne in al die eeuwen niet gewijzigd. We willen schoon zijn, voor onszelf maar ook voor anderen. We willen fris ruiken. En we willen er mooi uitzien als we in de badkamerspiegel kijken. Veel mensen hebben al meer luxe in huis dan alleen een douche. Denk dan aan een jacuzzi of een stoomcabine.
Badkamerspiegel

We worden steeds schoner!

Het is niet te vergelijken met de Middeleeuwen, toen mensen alleen schone kleding aantrokken voor belangrijke feestdagen. Het is ook niet te vergelijken met de verhalen die je wel gehoord hebt van je ouders of je grootouders: alle kinderen in het gezin achter elkaar in hetzelfde badwater voor de kachel in de huiskamer. Nee, wij zijn eigenlijk best verwend! We hebben allemaal een badkamer in huis en minimaal één toilet. Wij hoeven niet meer naar buiten of op een po die onder ons bed staat. De hygiëne is gelukkig in de laatste jaren flink verbeterd!

Is helemaal schoon altijd maar goed?

Toch zijn er ook mensen die bang zijn dat we té schoon worden met z’n allen. Hierdoor zouden de kinderen van de generaties na ons veel sneller allergieën ontwikkelen. Ze worden immers nergens meer aan blootgesteld. Als mijn ijsje vroeger in de zandbak viel, dan spoelde ik het af onder de kraan. Zat er dan nog zand op, dan was dat gewoon jammer. Dat krijgen de kinderen van nu niet meer mee. En dat is ergens maar goed ook. Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat kinderen veel minder buiten spelen dan vroeger. Hierdoor worden ze nooit eens echt lekker vies en modderig.

Een dagje naar de sauna

Zover is het al gekomen: op onze vrije dag kiezen we er massaal voor om lekker een dagje in de sauna door te brengen. Lekker stomen en zwemmen. Heel gezond eten en natuurlijk op de fiets er naar toe. We kiezen er dus zelfs op onze vrije dag voor om nóg schoner te worden dan we al waren. Eigenlijk is dat heel bijzonder. Dat zouden die oude Grieken vast kunnen waarderen!

Geef een reactie